Over TOURLAB

Liefde voor wielersport en stad
Beeld: Ramon Mosterd

De aanloop naar het Tourspektakel 2015 maakt bij veel Utrechtse liefhebbers een enorme gedrevenheid los. Dit uit zich in wijdverbreid enthousiasme over het binnenhalen van de Tourstart en in een stijgend aantal amateurwielrenners. Wat de wielersport zo bijzonder maakt, is de unieke mix van traditie en innovatie. TOURLAB benut deze mix.

De nieuwste carbonvezels rijden tussen klassieke stalen rossen en traditionele wielerverenigingen versmelten met online Strava-communities. De rijke geschiedenis van de Tour spreekt nog letterlijk boekdelen, maar de roep om innovatie en ‘het nieuwe wielrennen’ neemt toe.

Het Tourspektakel maakt onder velen van ons ook weer trots dat Utrecht een echte fietsstad is. Vanaf jongs af aan zijn we niet meer van onze fiets te krijgen. Van jong tot oud, van scholier tot burgemeester We pakken de fiets. Wellicht is Utrecht bicycle capital of the world. Van de vier grote steden in Nederland leggen Utrechters de meeste meters af en in Utrecht komt de grootste fietsenstalling ter wereld. Vanuit de liefde is er in Utrecht ook nooit een gebrek aan innovatie zodat Utrecht een echte fietsstad is en blijft.

En is het niet mooi als we net voor de Tourstart aan de wereld kunnen laten zien hoe wij als Utrecht bijdragen aan het nieuwe wielrennen, aan de koers van de toekomst en aan fietsinnovaties? Met frisse nieuwe ideeën die ook nog eens tot business en mooie verhalen leiden?

Op basis van de liefde voor Utrecht, fietsen, business en innovatie met de Tourstart 2015 als gemeenschappelijke stip aan de horizon zijn Economic Board Utrecht en Kamer van Koophandel TOURLAB gestart.

Wat is TOURLAB?

TOURLABS zijn open innovatie-projecten. Wij noemen ze “ tracks”. Er zijn twee “tracks” gestart. Happy Biking Project van het innovatiebureau Springlab en een track door een groep bedrijven rondom het thema “De koers van de toekomst”.

In beide tracks wordt nadrukkelijk het grote publiek betrokken. Zo riep Springlab via tourlab.be Utrechters op fietsfrustraties in te dienen. Het aantal stemmen stond binnen een dag op 1500 stemmen. De reacties en ideeën van stadsbewoners, wetenschappers en ambtenaren vormen de basis van een brainstormfase met creatieve conceptontwikkelaars. De beste concepten vertalen we vervolgens naar prototypes die we testen met een zo divers mogelijke groep Utrechtse fietsers.

De prototypes ronden we af tot een product dat we vlak voor de Tourstart presenteren. Dit voorbeeld geeft mooi weer hoe TOURLABS werken. Door het gehele innovatieproces open te stellen voor participatie van de verschillende belanghebbenden halen we het beste uit elkaar. Binnenkort wordt de andere track “De Koers van Toekomst” op tourlab.nl gelanceerd.

Meedoen

Zowel online als offline kunt u meedoen met de tracks en tijdens Cafés du Tour vragen we uw deelname en presenteren we tussenresultaten. Net voor de Tour presenteert TOURLAB de prototypes uit de labs.

Ben u ondernemer en wilt u meedoen met een van de twee tracks of zelf een track starten neem dan contact op met TOURLAB via ‘Start een lab’.

TOURLAB is een initiatief van Economic Board Utrecht en de Kamer van Koophandel. De Café du Tours worden in samenwerking met Business Peloton Utrecht georganiseerd.

Lees ook

Final Story: de fiets als versneller van duurzame innovatie

Naast terugblikken op de Tourstart is het tijd om vooruit te kijken: welke economische, culturele, sociale en technologische zaadjes zijn dankzij de Grand Depárt gepland? 10 augustus

Terugblik Grande Finale Café du Tour #4

Het Café du Tour was vrijdag 3 juli bij de Jaarbeurs met zicht op de finishlocatie van de proloog van de Tour de France en kende een internationaal tintje. 09 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 1

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In chapter 1 we introduce you to cycling city Utrecht. 02 juli

TOURLAB Bedtime Stories: Chapter 2

During the Grand Depart, thousands of journalists stay at Dutch hotels. Many of them find a 'Bedtime Story' on their pillow. In this second chapter, we tell you the story of the Happy Biking Project. 02 juli